EÚ poskytne 28 miliónov eur pre mliekarov z troch pobaltských štátov

19.11.2014 Celý región

Brusel 19. novembra (TASR) - Európska komisia dnes oznámila, že v reakcii na ruské sankcie voči európskym poľnohospodárom a výrobcom potvrdzuje svoj zámer prijať balík finančnej pomoci vo výške 28 miliónov eur pre producentov mlieka z Estónska, Litvy a Lotyšska.

Nový balík finančnej pomoci je zatiaľ posledný zo série stimulov, ktoré prijala komisia v reakcii na ruské embargo na dovoz niektorých poľnohospodárskych produktov z krajín EÚ.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti uviedol, že exekutíva EÚ si je vedomá vplyvu aký má ruský zákaz na výrobcov mlieka v troch pobaltských krajinách, vzhľadom na ich vystavenie sa ruskému trhu a poklesu cien.

"Keď sme pozrieme na podiel národnej produkcie vyvážanej do Ruska a na pokles cien od začiatku krízy, vidíme, že mliekarenský sektor v Lotyšsku, Litve a Estónsku boli obzvlášť negatívne postihnuté," upozornil Hogan.

Komisár zdôraznil, že komisia poskytne finančnú podporu pre každú z troch uvedených krajín, ktorá bude zameraná najmä na chovateľov dobytka, ktorí sa v dôsledku ruského embarga dostali do problémov s finančnou likviditou.

Výška finančnej podpory poskytnutej pre každú z troch krajín je nasledovná: 6,9 miliónov eur pre Estónsko, 7,7 miliónov eur pre Lotyšsko a 14,1 miliónov eur pre Litvu. Výpočet sa uskutočnil na základe produkcie mlieka v rámci národných kvót v období 2013/2014.

Podporné opatrenie pre mliekarov z pobaltských krajín nasleduje po predošlých opatreniach komisie v prospech výrobcov mlieka, pestovateľov broskýň a nektáriniek a pestovateľov ovocia a zeleniny, ktoré podliehajú rýchlej skaze.

Odborníci EÚ prehodnotia doterajšie podporné opatrenia vo štvrtok 20. novembra a na základe ich rozhodnutia Európska komisia v prípade potreby prijme ďalšie podobné kroky.
 

Vyberte región